Google, META vás šmírují a profilují, aby bylo možné na vás a vaše kontakty cílit. Používejte i kvůli ostatním lidem se kterými komunikujete soukromé služby jako je Proton.
Seznam aplikací zaměřených na zachování soukromí uživatelů je ZDE (anglicky).

Přírodní kosmetika Atok - Články obecné - PR Net
Home > Články obecné > Přírodní kosmetika Atok

Přírodní kosmetika Atok

Éterický olej RAVINTSARA

Zejména v zimním období je ravintsara neocenitelným spojencem. Výborně se osvědčuje především jako stimulant obranyschopnosti, přináší pomoc při nemocech z nachlazení. A co nelze opomenout – svěží balzámovo-kafrovou vůní pomáhá zahnat smutky, deprese, splíny a zlepšuje náladu. „Ravintsara je univerzálně použitelný olej natolik, že ho lze přirovnat k levanduli. Je to olej naprosto bezpečný a může ho používat každý včetně dětí,“ napsala o tomto oleji známá britská aromaterapeutka Patricia Davisová. Jeho vůni tato autorka charakterizuje jako jemnější verzi aroma rozmarýnu.

Éterický olej Ravintsara Original ATOK (Cinnamomum camphora) se získává z listů ravintsary, 2–3 metry vysokého lesního stromu s listy podobnými vavřínu a bobulemi, které vypadají jako pámelníkové. Jde o kafrovník, avšak s jiným chemotypem (1,8 cineol), který se vyskytuje pouze na Madagaskaru. Přestože obě tyto rostliny mají stejný botanický název ravintsara, díky zvláštním klimatickým podmínkám na Madagaskaru, má ravintsara jiné chemické složení i účinky než kafr. Dříve se tento éterický olej dovážel s chybným názvem Ravensara aromatica. Ravintsara působí antibakteriálně a výrazně protivirově, posiluje vlastní obranyschopnost organizmu. Velmi pozitivně působí především na dýchací cesty – pomáhá při nachlazení, chřipce a bronchitidě, čistí vzduch a je vynikající prevencí infekcí. Je proto ideálním éterickým olejem, který můžeme po celou zimu používat do aromalampy. Výborně působí zejména ve směsích, například s myrtou, jalovcem, citronem, borovicí, tymiánem či bazalkou. Ale stejně dobře se uplatní jako součást pro masážní oleje, koupelové oleje a prsních mastí.

Rostlinný olej ARAŠÍDOVÝ

Arašídy jsou plody (nebo chcete-li ořechy) podzemnice olejné, rostliny, která se vyskytuje především v Indii, Súdánu, Číně a Indonésii. Její latinský přídomek hypogaea v překladu znamená „podzemní“, z čehož je odvozen i její český název. Další český název burské oříšky vznikl díky skutečnosti, že k nám podzemnice byla dovezena z búrské války v jižní Africe začátkem 20. století. Podzemnice olejná je jednoletá rostlina se vzpřímenou až plazivou lodyhou a střídavými sudozpeřenými listy. Květy má drobné, žluté až oranžové. Po jejich oplození roste stopka nesoucí na svém konci semeník zpočátku vzhůru a teprve asi po šesti dnech se začne stáčet k zemi a pronikat do ní. V hloubce přibližně 5 cm se pak vyvíjí válcovitý nepukavý lusk, jehož semena jsou bohatá jednak na bílkoviny (20–32 %) a pak samozřejmě na olej (42–58 %).

Podzemnice olejná patří vůbec k nejkvalitnějším a z tohoto hlediska také nejdůležitějším olejovitým rostlinám. První zmínky o ní pocházejí zhruba z let 700 před naším letopočtem. V Peru byla nalezena semena podzemnice v hrobech Indiánů, v předkolumbovské době se pěstovala v povodí řek Paraná a Paraguai. Později se dostala do Španělska, kde se stala důležitou potravou a pak se rozšířila také na Filipíny, do Číny, Severní Ameriky a i nadále se rozšiřuje do všech subtropických oblastí světa. Podzemnice olejná je rostlina širokého využití – kromě klasického používání „buráků“ v kuchyni a výroby rostlinného oleje nachází uplatnění v kosmetice a farmacii. Skořápky se v některých zemích používají dokonce i jako palivo. Rostlinný olej arašídový Original ATOK (Arachis hypogaea oil) je dobře vstřebatelný olej s malou vysýchavostí. Je bohatý na vitaminy a minerální látky – zejména draslík, fosfor, měď a sodík. Jeho aroma je charakteristické, výrazné arašídové, mírně nasládlé. Konzistence je olejovitá, spíše řídká a barva světle žlutá. Velmi pozitivně působí na nervovou soustavu, podporuje krvetvorbu, snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění a látkové přeměny, zjemňuje pleť a udržuje její přirozenou vlhkost. Arašídový rostlinný olej je součástí emulzních kosmetických přípravků a zejména pro masážní oleje. S oblibou se přidává do různých kosmetických preparátů pro zvýšení jejich trvanlivosti, působí jako extrakční látka. Také jde o velmi vhodný olej používaný k maceraci léčivých bylin. Je netoxický a nedráždivý, avšak velmi opatrně by s ním měly zacházet osoby alergické na arašídy.

 

Přírodní kosmetika Original Atok

Byl příspěvek užitečný?

Klikněte na hvězdy pro ohodnocení!

Průměrné hodnocení / 5. Počet hlasů:

Zatím bez hodnocení. Buďte první kdo příspěvek ohodnotí.

Mrzí mě to.

Pomozte to zlepšit.

Lze něco opravit? Jak? Nebo bychom měli článek smazat? Proč?

  1. Zatím žádné komentáře.
Odesílání komentáře, moment prosím...

Zanechat komentář

Povolené štítky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Trackbacky & Pingbacky ( 0 )
  1. Zatím bez trackbacků.